onsdag 8. september 2010

Storøyungdammen

Midten av August 2010


I dag bestemte Kennth og jeg oss for å komme i gang med Kjentmannspostene igjen etter en lengre sommerpause. Og målet i dag er å kjøre til Glittre i Nittdal for så å gå 5km opp til sørenden av Storøyungen og tilbake.

Storøyungdammen er en trevinklet steindam som er ca 240 m lang, og er bygget på tidlig 1900-tallet. Den er ikke blitt vedlikeholdt siden Gjerdrum Akiemølle AS (stiftet 1890) brandt ned i 1987, og står nå i fare for rivning.

Vi starter å gå fra parkeringsplassen ved Glittre, og får straks øye på flere forklarende skilt. Her går det en natursti. Et av skiltene forteller om "Hans i dumpa, som bodde i dumpa, derfor het han Hans i dumpa", noe vi lo godt av der og da. Jeg husker ikke helt om han het Hans, men han bodde i alle fall i dumpa!

Langs stien ser vi flere tegn i steinene på etter siste istiden, og vi ser en enorm mengde med maurtuer. Langt fler enn hva noen av oss er vandt med. Skiltene vi ser langs stien viser også vei til både Jotunheimen og Rondane, og vi leker kjapt med tanken på å en gang gå disse stiene hele veien. Kanskje noe som en gang kommer med i denne bloggen her.... neppe i år...

Et godt stykke på veien kommer vi over et større åpent område som er spekket med bringebær. Det er tegn her etter å ha vært en gård, og på slike etterlatte steder har det ofte en tendens til å vokse mye bringbær. Vi forsyner oss kraftig og får en ide om at vi kanskje skulle prøve å lage hjemmelaget syltetøy. Ikke noe vanlig for gutter på vår alder å gjøre. Kanskje neste år....

Vel fremme ved dammen, og mens solen skinner, bestemmer vi oss for å ta årets første bad. Ingen av oss har badet enda i år, og vi skammer oss egentlig litt over det. Men først er vi borte ved et stort tre like ved dammen og vannet og stempler i kjentmannsboken. Vi bestemmer oss for å gå oppe på dammen og bade et sted langs sørenden av vannet. Ute på en odde kaster vi oss ut i det deilige vannet og nyter det gode været og det flotte området.

Temperaturen på vannet var fantastisk og det samme var hele turen.

Takk for turen!


Post 39 - Storøyungdammen