fredag 21. mai 2010

Fiske og flåtetur

Fredag 14. Mai 2010
Post 48 - Trekkflåten ved Svartoren

Takket være Kr.himmelfartsdag så er det langhelg og jeg har akkurat kommet tilbake fra en overnattingstur i Nordmarka. Forsøk å få fisk i Bjørnsjøen, uten hell. Alt vi fikk var en halvdød sik på 250g. Turen var hovedsaklig for å fiske og få tid ute, enda Kenneth og jeg overnattet kun 2,5 km unna post 30 - Haklokroktjernet.

Klærne er såvidt tørre da vi setter oss i bilen og kjører til Bysetermåsan i Østmarka. Vi skal fiske oss rundt Svartoren, og skal bruke post 48 - Trekkflåten ved Svartoren for å krysse vannet og fiske oss tilbake mot skogsveien. Svartoren er ca 2,5 km lang og gjennomsnittlig ca 15 - 20 meter bred. Og skogsveien ned til sørenden av Svartoren fra parkeringsplassen er ca 0,5 km. Det er mulig å parkere like ved Svartoren, men da vi var der hadde to apekatter parkert på en måte som sperret for oss andre. Sender herved en banan i posten til disse to.

Fiskelykken hittil i år har vært like tilstedeværende som snø i Sahara, men håpet er likevel stort. Vi rigger opp stengene våre og starter å fiske oss oppover. Det er noen få vak, men lite hell på turen. Vi merker at man nesten fisker i kø her, og de få gode vakene vi finner blir fort stoppet av to kanoer.

Siden vi valgte å starte fisket opp fra østsiden og å gå nære vannet så er terrenget noe krevende, men overkommelig. Det er noen steder med bratt terreng og noe tett vegetasjon. Like før vi kommer til flåten er det en liten bekk. Passasjen der trekkflåten befinner seg er det relativt smalt og ca 10 meter bredt. Vi fikk stemplet bøkene og knipset noen bilder og trakk oss fort over og tok en liten pause før vi fisket oss nedover på vestsiden. Fiskelykken var ikke med oss i dag heller, og turen tok oss ca 3 timer. Om du ønsker å ta posten uten fiske vil det ta deg maks 45 minutter om du velger vestsiden hvor stien er enklere.

Svartoren er demmet opp i sørenden og dette ble gjort tidlig på 1800-tallet for å lettere fløte tømmer. I 1958 erstattet man tredammen med stein og sement. Det pleide å være klopper over Svartoren men de ble ødelagt i 1993 og Foreningen ØX fant på den geniale løsningen om å lage en trekkflåte. Noe som var en lettelse for kanopadlerne. Foreningen ØX foreslo i sin tid å ha "tax free" på flåten da den krysser grensen mellom Ski og Enebakk :-)



Post 48 - Trekkflåten ved Svartoren