tirsdag 4. mai 2010

Post 45 - Steinkirken og 46 - dammen ved S. Trollvann

Fredag 02.04.2010

Post 45 - Steinkirken

Det er langfredag og Kenneth og jeg bestemmer oss for å ta noen enkle poster i Østmarka. Post 45 - Steinkirken ligger av alle steder like utenfor gjerdet til Grønmo avfallsdeponi. Navnet Steinkirken kommer av den naturlige formasjonen på steinene som danner en assosiasjon til kirke. Med huler hvor solen kan skinne igjennom. I Kjentmannsmerke boken er dette merket som en fin post å ta med seg barn på, noe vi også blir vitne til. Ikke at forventningene til en flott naturopplevelse var store, men når man befinner seg ca 60-70 meter unna et digert avfallsdeponi, så forventer man at foreldre klarer å kaste digre bleier inn på deponiet fremfor å legge igjen søppel midt i Steinkirken. Thumbs up!!!

Før vi satte i marsj så var vi usikre på hvor mye snø det kom til å være i marka. Preppingen av skisporene som går øst fra parkeringsplassen ved Grønmo Golfklubb var for en stund siden gitt opp, og tettet med dryss fra trærne rundt. Snøen var fuktig og myk. Og i det vi tråkket ut av veien/skisporet så var det mye vann under all snøen, og vi ble ganske fort våte. Litt surr var det med å finne denne posten også, men det tok oss med på en tur  opp på høyden over posten som ligger ca 40m høyere enn avfallsdeponiet. Utsikten var jo fin, men det vi kunne se var Grønmo og anlegget på Klemetsrud.

Det nærmeste vi kom en villmarksopplevelse var digre gaupespor i snøen.

Ved posten ser vi store steiner i en formasjon som skaper et lite rom. Og som beskrevet i Kjentmannsboken så ser det faktisk litt ut som en kirke. Det er åpning i begge ender, og jeg tipper at når solen står på rett sted vil det faktisk gi en liten kirke-følelse. Vi gikk litt rundt i området og utforsket Steinkirken før vi satte kursen tilbake.

Vi kom oss tilbake til bilen og kjørte i retning Enebakk.

Post 46 - dammen ved søndre Trollvann

Det ble en grei liten spasertur frem til post 46 - dammen ved søndre Trollvann. Vi parkerte og måtte gå like ved en gård og der hadde de vært greie og satt opp skilt mot posten. Det var nok mest for å unngå at folk skulle gå tvers over gårdsplassen deres. Men skiltene førte oss til en grei sti.

Føler det er verdt å nevne at det lå en massiv menge med hundeavføring langs hele stien. Et par stk ville selvfølgelig vært helt naturlig og dermed ingen grunn til å nevne her, men antallet og mengden var rett og slett motbydelig. Vi snakker minimum en pr meter ! Hvis du lurer på hva slags hundefôr du bør unngå å kjøpe, så kan du sikkert spørre de som bor på gården like ved post 46!

Posten er satt opp ved en dam som tidligere har demmet opp og laget vannmagasin til en kruttmølle som lå i Ljansdalen. Når dammen er laget er ingen sikre på, men både i 1759 og 1760 eksploderte denne mølla. Og begge gangene omkom det 2 arbeidere. Om du vil vite mer kan du lese om det her. 

Bilder fra turen

Alle bildene fra Post 45 og 46 - Steinkiken og dammen ved Trollvann